Начало >> Блог >> Каква кола на старо от търг в САЩ ще бъде изгодна за мен?

Блогът на USAuto

Каква кола на старо от търг в САЩ ще бъде изгодна за мен? 

Покупката на кола на старо в България е умение, което всеки българин трябва да притежава. То се гради постепенно с времето, година след година, закупена кола след закупена кола, грешка след грешка.

И тук най-добрият учител е т.нар. модел "проба-грешка". И знаете ли, най-странното е, че въпреки възможността да пипнем и буквално "помиришем" колата, която купуваме, почти винаги оставаме изненадани от разходите, които се налага да направим веднага след покупка.

Щом сте попаднали на този сайт, вече знаете, че нещата могат да се случват и по съвсем друг начин. И колкото и невероятно да звучи, да, вероятността да бъдете неприятно изненадани след покупка на кола на старо от САЩ е сведена до минимум.

Големината на пазара (в САЩ живеят над 320 млн. души) заедно с високата покупателна способност на хората правят автопазарът там изключително конкурентен. Това е причината изискванията към търговците да са изключително завишени. Никой не може да си позволи да се дъни, защото пазарът веднага ще го изхвърли!

(Прочете ли вече "Пазара на автомобили в САЩ: Разкрит!")

Когато хората купуват кола на старо от Америка, в над 90% от случаите използват посредник за сделката. Някой, който има опит и ноу-хау, за да ги изведе до успешна и лишена от риск покупка.

Преди обаче да стигнете до етапа, в който да избирате автомобил, трябва да сте изяснили за себе си какво точно искате и веднага след това на каква цена трябва да го получите.

На практика, ако сте пропуснали тази стъпка, вариантите са два - или ще останете адски разочаровани и няма да си купите кола, или ще хвърлите парите си на вятъра, защото сделката не ви удовлетворява! Никой не иска това - нито посредникът, нито вие.

И така първото нещо, което трябва да решите е: От какъв автомобил имате нужда? Спортен, семеен, градски, с голям или малък багажник, мощен или икономичен, каква да бъде годината на производство, какви забележки са допустими и т.н. и т.н.

(Прочете ли вече "7 Най-чести грешки при онлайн закупуването на автомобил от САЩ")

Комбинациите са безброй. От този избор до голяма степен зависи и какъв бюджет ще бъде необходим за цялата операция: "Искам кола на старо от САЩ".

90% от клиентите на USAuto предпочитат да играем на търгове (предимно в copart и iaai) за коли с леки козметични проблеми.

Ако и вие изберете този вариант, правилото е да се придържате към повреди по купето. Стойте настрана от коли с огънато шаси! Без значение колко добре изглежда колата след ремонта, такава биография може да ти донесе главоболия, както и това значително да компрометира сигурността.

Най-добрите сделки допускат счупени фарове, калник, броня и надрасквания или т.нар. "градушкови автомобили". Разходите за отремонтирането на такъв вид щети в България са напълно приемливи.

(Прочете ли вече "Ръководство За Купувача на Ударени коли")

И така. Докъде бяхме стигнали. Знаете каква кола искате. Да кажем, че искате тя да е и с леки (допустими) козметични забележки. Още преди да видите какви са цените на тези автомобили в аукционите, разберете какви ще бъдат основните разходи за доставката на кола на старо от САЩ до България.

Може да се каже, че тези разходи са почти непроменими, независимо от това каква е цената на колата. Цената за транспортирането на кола минала за 3 000 долара и тази на кола минала за 30 000 долара на търг е абсолютно една и съща ($1200).


Такова е положението и при вътрешното транспортиране, таксата към търга ($350-$400), технотест (1 200лв.), комисионна ($800) и т.н. Към който и посредник да се обърнете разходите няма да бъдат драстично по-различни.

Статистиката ни показва, че колкото е по-скъп автомобилът, толкова по-изгодна е цената на придобиване в сравнение с аналогичните модели от Европа.

Сега след като вече знаете каква кола искате и какви са разходите за доставката ѝ до България, може да проверите как вървят цените в аукционите - copart.com, iaai.com.

Някои от лотовете имат обявени Buy Now цени. Това съвсем не означава, че те минават само на тази цена. Практиката показва, че цената в по-голямата част от случаите е по-ниска (поне $1000).

Знаейки всичко това, вече можете да си направите сметката с много голяма точност! Добавете към прогнозируемата цена на колата от търга твърдите разходи и прогнозната цена за отремонтиране на козметичните забележки.

След това вижте какви са цените на тези автомобили, но внесени в България от Европа и сами преценете. Не забравяйте, че европейският внос крие много повече неизвестни по отношение реалното състояние на автомобила.

В по-голямата част от случаите сметката е вярна и колите внесени от САЩ идват при нашите клиенти със средно 20-35% по-изгодна цена в сравнени с тези, които идват от Европа.

Поне 5 прични да купиш кола с нас от САЩ

 • Достъп до най-горещите сделки в САЩ от Застрахователи, Банки, Партньори и Търгове
 • Направи Умна Покупка и получи повече повече стойност за парите си 
 • Ние организираме всичко за теб и не се занимаваш с транспорт, транзакции, подизпълнители, пощи, митници и т.н.
 • Крайна цена при оферта с включени всички разходи, включително митнически и ДДС
 • Грижа за теб и след закупуването с възможност за  доставка на авточасти 

Каквото и да си говорим, за повечето хора в България цената винаги е от голямо значение. С USAuto получих много повече. На време, приятелски настроени са, професионални. Спестих над 15 000лв от покупката на новият си автомобил.

Б. Минчев

Адвокат

Топ Сделка на месеца

BMW M5 2006

Характеристики на автомобила

 • Спортни предни седалки (надуване),
 • Bi Xenon с адаптивни светлини, 
 • DSC Електронно стабилизираща програма,
 • ASR Система против боксуване,
 • TC тракшън контрол.


Забележките

 • Пукната предна броня,
 • Решетка на задна броня.

Закупен на крайна цена: 19 870 лв.

(Това е крайна цена с всички включени разходи, комисионни и технотест.)