Начало >> Блог >> Как да намерите и закупите изгодна кола от САЩ 2020?  – полезни съвети от професионалисти

Блогът на USAuto

Как да намерите и закупите изгодна кола от САЩ 2020? – полезни съвети от професионалисти

Мечтаете ли си за автомобил като Dodge Challenger? Или може би за Chevrolet, Ford Mustang или подобна луксозна американска кола, но на достъпна цена, внос от САЩ? Възможно ли е да намерим подобни съкровища на българския пазар и как се случва това?

Интересът към подобни автомобили е все по-голям, а с него се появяват и въпроси как да бъдат докарани подобни модели у нас. Каква документация е нужна при внос и как ще се използва закупеният автомобил?

Може би най-важния въпрос след избора на модела и характеристиките на мечтаната кола е колко ще дължите като данъци и такси? Защото това е частта, която прави дадена покупка изгодна, или я слага към списъка с неизгодни такива.

Замисляли ли сте да закупите изгодна кола от САЩ? Ако единствената причина, която ви е спирала досега, е това, че не сте наясно какво да го направите – спокойно. Продължавайте да четете и ще разберете всичко важно, за да направите своя избор. Осведомете се детайлно как да търсите, какво да търсите, какви са важните детайли около избора на коли за внос от САЩ и още други полезни неща.

А защо да го правите? Ето няколко причини да изберете и купите изгодна кола от САЩ:

 • По-качествени и запазени модели

 • Повече възможности за избор

 • Получаваш повече за парите си

 • По-здрави двигатели и части

 • Пълна видима сервизна история

 • Качествена поддръжка

Откъде да започнете вашето търсене за мечтания автомобил от САЩ?

Ако решите да търсите сами, може да ви е малко трудно, защото трябва да проверявате всяка информация, на която попаднете. Както знаем, в Интернет всеки може да пусне обяви за продажба на нещо и да напише това, което реши, за да привлече повече интерес. Първият съвет при търсене на изгоден автомобил от САЩ е да потърсите сайтове, които са достоверни. Как да направите това? Разгледайте потребителски коментари и мнения, също и рейтинг. 

Друга важна стъпка при самостоятелното търсене е да си изясните следните неща:

 • Какво се търси?

 • Как се търси?

След като определите типа автомобил, който ви интересува, следва да разгледате примерни обяви. На база на тях трябва да прецените качествата на предлагания автомобил спрямо цената, евентуалните такси, които ще ви струват, както и доставката. Тоест, как ще го получите в България. Важно е и да знаете как да търсите в търсачките – това си е цяло изкуство. Ако отделите време да се информирате за това какви са тенденциите при избора на автомобили в САЩ, ще ви е много по-лесно да намерите това, което търсите.

Видове щети и разяснения

Как да ориентирате своето търсене?  Ако си прочели или чули, може би вече знаете, че пазарът на автомобили втора ръка в САЩ си струва усилията. Съществува един специален тип автомобили – така наречените ударени коли втора ръка. Ако търсите нещо подобно, със сигурност ще получите добра сделка. Но преди това трябва да обърнете внимание на няколко важни неща, които са ключът към успеха. Ето кои са те:

Запознайте се добре с терминологията

Преди да започнете наддаване за даден автомобил, който е ударен, но същевременно е привлякъл вниманието ви, разберете какво означават понятията, изписани в дадения уебсайт, в който сте го открили. На повечето места има полезна информация в тази насока. Например, в Copart има кодове за различните видове щети, с чиято помощ ще си изясните много неясноти. Въпреки това, трябва да сте нащрек, защото тази информация представя единствено щетите, които са били докладвани. Аукционът не е отговорен за това дали информацията е достоверна, или не. Въпреки всичко, най-точните дилъри на ударени коли си остават Copart и iaai. При тях ще откриете всичко важно, което ви интересува.

Проверка на историята на колата

Макар да сайта да се вижда информация за Salvage Title, важно е да се провери и автомобилната история. Как може да направите това?

Щом сте се спрели на автомобил, който ви интересува, проверете неговия VIN (Вин номер) в сайтове като autocheck.com или Carfax.com. Там ще получите информация дали дадената кола е била наводнява, опожарявана или не ѝ се е случвал друг ужасен инцидент.

В случай, че с колата е имало инцидент, ще има активирана застрахователна полица. Понякога тя се появява и при по-малки щети. Полезното е, че в този случай дадената компания за застраховане предупреждава бъдещите купувачи да внимават като това се указва с помощта на сертификат, който има печат „Salvage”.


Какво е Salvage Title?

Понятието Salvage Title означава автомобил, който има щети или е „тотална щета“ според застрахователната компания, която е изплатила сумата по застраховката на собственика ѝ.

На много места в САЩ коли с подобни етикети не могат да се регистрират и управляват по обществени пътища, което влияе на тяхната цена. Ремонтът им е много скъп и за банки, застрахователи и други институции е много по-изгодно да ги продадат на друго лице – в случая сайтове като copart и  iaai. Освен това колите втора употреба се водят бюджетна покупка. Коли със Salvage Title са с до 75% по-ниска цена от коли без подобно означение. Подобни автомобили, изминали целия път от САЩ до България, с включени всички такси, комисионни, мита и други, са изгоден избор спрямо качество и цена.

В доста ситуации са нужни и допълнителни средства, както и време, за оправянето на различни козметични проблеми. Въпреки това изгодната цена, за която получаваш автомобила компенсира всеки негов разход след това.


Каква точно е щетата на автомобила?

Най-често причината даден автомобил да бъде етикиран като “Salvage“ e че е бил участник в пътен инцидент. На някои места в САЩ наводнения или пожар по колата също ѝ дават статут Salvage. За съжаление, при подобни щети трудно можем да се разбере какво да се направи, за да може дадения автомобил да работи функционално. Най-добре е да не купувате наводнявани или обгорявани коли. 

Съществуват добри и лоши щети. Най-добре е да се придържате към повреди, засягащи купето, защото те се оправят най-лесно и с най-малко средства. Най-добре не избирайте коли, които имат проблеми с огънато шаси. Няма значение, че изглеждат в перфектно състояние след даден ремонт. Със сигурност с подобна биография ще имате много главоболия, както и по-слаба сигурност в автомобила.

За да сте сигурни, че дадена оферта е подходяща за вас и ще ви коства минимални усилия, избирайте щети като счупени фарове, калници за смяна, броня и козметични удари, причинили надрасквания и други.

Друг клас автомобили, които са чудесна инвестиция, са тези, които са пострадали от градушка. Има много успешни сделки именно с такива автомобили, защото цената им излиза много изгодно на фона на качеството и характеристиките, които предлагат.

Сред успешни сделки се класират и тези автомобили, които са били открити след кражба. Ако дадена кола е открадната и не се намери до 3 седмици или до 30 дни в определени ситуации, застрахователите на притежателя на автомобила я записват като „тотална щета“. Ако след този период бъде намерена, тя получава етикет “Salvage” като в много случаи дори няма никакви поражения, които да изискват намеса, време и средства. Много често щетите по нея са минимални като липсващо огледало, пепелник, джанта и подобни.

Евентуални пречки при закупуването на кола от САЩ самостоятелно


Можете да изберете и внесете самостоятелно желания автомобил от САЩ. За целта трябва да направите всичко сами, а невинаги това е постижимо. Какво ви е нужно?


 • Нужда от Дилърски лиценз

 • Лиценз за експорт на автомобили – с него ще закупите и изнесете колата по-лесно и бързо.

 • Всичко се случва от разстояние

 • Всички документи и процеси също се вършат от България

 • Изпращането на колата в контейнер ще струва повече. Изключение ако не закупите поне 2 коли, може дори 3. Така ще е по-изгодно.

 • Забавянето на плащане, договорки, изпращане – начисляват се допълнителни такси и неустойки с всеки следващ ден.

 • Когато нямаш местен контакт в САЩ, се налага да поръчваш като чужденец, а това те прави по-малко защитен пред закона. Няма кой да провери на място автомобила, нито да помогне при неговото отпътуване, да провери дали е добре укрепен – нещо, изключително важно предвид дългия път към България.

 • Липсата на достъп до скрити и по-добри оферти.


За да успеете при покупката на автомобил внос от САЩ, е нужно да изпълните сами всички горе изброени критерии. Целият този процес е дълъг и отнемащ време, особено ако го правите сами. Трябва да се запознаете с всички процедури, свързани с предстоящата покупка, с видове щети и разяснения, с проверки на автомобила, сервизната му история и прочие. Често, няма да имате възможност сами да го видите, преди да го получите, а това крие своите рискове. Затова, препоръчваме ви да използвате помощ от професионална фирма. Откъде да купите кола?

Довери се на доказан професионалист, който работи с най-големите американски сайтове и аукциони за продажба на употребявани коли в САЩ. Много често определени коли дори не са пуснати на търг преди да бъдат показани на партньори. В подобни оферти трябва да се реагира бързо и няма време за колебание. Тоест, нужен е доверен партньор, който ще съдейства в целия процес. Ние от USАuto ще ви помогнем да изберете мечтания автомобил. Имаме 10-годишен опит в доставянето на автомобили от САЩ, достъп до платформи, от които пазаруват различни автокъщи в САЩ. Там разбира се колите са в отлично състояние, а решенията се вземат бързо, защото времето за реагиране е кратко. Благодарение на дългогодишния си опит, имаме контакти и с различни банки, застрахователи и други, които предлагат качествени автомобили на добри цени. Освен това, вкарваме лодки, мотори и АТВ от САЩ в България.

Можем да ви предложим професионална помощ, свързана с целия процес по избор на автомобил от САЩ, неговото транспортиране, оформяне на всичко, включително работа с транспортни фирми, пощи, митници и други. Нека заедно открием мечтания автомобил от САЩ. Какви са стъпките за постигането на тази цел?

Как преминава процесът на доставката?

Благодарение на нашата услуга, в която се включва всичко „ОТ-ДО“, ние се грижим за всичко като организиране, закупуване на автомобила, качване и укрепване, довеждане до пристанище, изпращане (групаж), разтоварване, нужната документация, работа с митници, доставка до ключ и технотеста. От вас се изисква единствено да изберете автомобила, а за всичко останало ще се погрижим ние. Нужно ви е единствено търпение, тъй като самия процес по транспортирането отнема известно време.

Ето и малко повече детайли по процеса от Избора на автомобил до придобиването на неговия ключ:

Стъпка Първа: Коментар на примерна специфика на мечтания автомобил.След уточнения какъв точно автомобил искате, започваме да търсим най-добрите оферти на база изискванията. Това се случва в най-кратък срок – до 24 часа.

Стъпка Втора: Получаване на оферта.

През втория етап от нашата услуга получавате оферта с гарантирани крайни цени и няколко варианта на коли спрямо дадените специфики и желания. Ако харесате някоя от тях, официално я правите ваша.

Стъпка Трета: Оставете всичко на нас!

Ние от USAuto ще се погрижим за всички детайли като Покупката на автомобила, плащането му, транспорта в границите на САЩ, товаренето и укрепването, международното му пренасяне до България, застраховката, митници и други входни такси, Мита, ДДС, разтоварване, технотест, цялата документация и всичко между тези изброени етапи.

Какво представлява технотеста и защо е нужен?

За да се гарантира сигурността при употребата на новодошлия автомобил от САЩ, нужно е той да премине през Технотест. Това е стандартна процедура за всички автомобили, внесени в страната, и минава лесно и без проблеми. След успешното преминаване на технотеста, автомобилът вече може да бъде регистриран и да влезе в употреба от новия си собственик.


След това идва най-любимата част – Получаването на новия автомобил и неговото изпробване!


Порадвайте се на мечтаната нова придобивка с четири гуми, а срокът за това е само 3 месеца!


Защо да се доверите на USAuto?


Като оторизирани дилъри и Износители на Американски Автомобили и Авточасти от САЩ, ние сме с:


 • Дългогодишен опит с вноса на изгодни коли от САЩ

 • Над 1000 автомобила, дошли при щастливите си собственици

 • Екип от експерти, които е на разположение за всякакви въпроси

 • Експресна помощ от професионалисти

 • Доказани партньорства за най-добрите оферти на автомобили в САЩ

 • Ще ви спестим всички главоболия и чакането ще си струва


Освен това ви осигурява ексклузивни оферти, благодарение на нашите дългогодишни партньорства със застрахователи, аукциони, автокъщи и други. Ще се погрижим за вас и след като закупите вашия автомобил. Как? При нужда от авточасти спокойно можете да разчитате на нас и да се възползвате от дилърските ни отстъпки. Изберете какво ви е нужно и ние ще го осигурим, без да ви тревожим излишно с детайлите.

Струва си да опитате! Срещнете мечтания автомобил на достъпна цена, без да се занимавате с нищо по неговото транспортиране. Защото всичко е възможно с USAuto!

Поне 5 прични да купиш кола с нас от САЩ

 • Достъп до най-горещите сделки в САЩ от Застрахователи, Банки, Партньори и Търгове
 • Направи Умна Покупка и получи повече повече стойност за парите си 
 • Ние организираме всичко за теб и не се занимаваш с транспорт, транзакции, подизпълнители, пощи, митници и т.н.
 • Крайна цена при оферта с включени всички разходи, включително митнически и ДДС
 • Грижа за теб и след закупуването с възможност за  доставка на авточасти 

Каквото и да си говорим, за повечето хора в България цената винаги е от голямо значение. С USAuto получих много повече. На време, приятелски настроени са, професионални. Спестих над 15 000лв от покупката на новият си автомобил.

Б. Минчев

Адвокат

Топ Сделка на месеца

BMW M5 2006

Характеристики на автомобила

 • Спортни предни седалки (надуване),
 • Bi Xenon с адаптивни светлини, 
 • DSC Електронно стабилизираща програма,
 • ASR Система против боксуване,
 • TC тракшън контрол.


Забележките

 • Пукната предна броня,
 • Решетка на задна броня.

Закупен на крайна цена: 19 870 лв.

(Това е крайна цена с всички включени разходи, комисионни и технотест.)