Начало >> Блог >> Чисто нова или кола на старо? Това не е въпросът!

Блогът на USAuto

Чисто нова или кола на старо? Това не е въпросът!

Със сигурност тук няма "правилен" отговор, но ние от USAuto.bg ще се опитаме да обосновем нашата гледна точка. Несъмнено всеки човек, който в някакъв момент от живота си решава да си купи автомобил, си задава въпроса: Чисто нова или кола на старо? 

Какви са предимствата на новата кола

Ок, ще имате достъп до съвсем нови технологии за по-голяма безопасност и удобство на водача и пътниците, по-малък разход на гориво (това е доста важен компонент, когато говорим за дълготрайно притежание на автомобил). Ще сте по-спокойни, защото със сигурност знаете, че колата не е претърпяла инцидент и вие ще сте доказано първия собственик. Респективно няма да има неприятни изненади с маслото, спирачките, двигателя и т.н.

Колата идва с гаранция за минимум 3 години или определени километри, според това кое събитие настъпи най-напред. Това са неща, които ви дават сигурност по отношение на разходите за притежание, поне за първите няколко години след покупката. По-малък риск и по-малка сметка в сервиза.

Освен всичко търговецът на нови автомобили има възможност да предложи различни финансови инструменти, които да ви облекчат и улеснят при покупката. Вариантите при употребявани автомобили, разбира се, са далеч по-ограничени.

Какви са недостатъците на новата кола

Парите отново говорят. В общия случай ще платите много повече пари за нова кола в сравнение със случая, в който изберете подобен автомобил на старо. Сума, която ще оставите при застрахователния си агент също не е за пренебрегване.


Всеизвестен е и фактът, че веднага щом запалите колата и излезете от КАТ, цената ще е поне с 20% по-малка. И няма как да включите задна предавка и да върнете колата на същата цена дори и секунда след покупката!


Проучване на авторитетния сайт Edmunds.com показва, че обезценяването през първата година е средно 22%, и 12% за всяка година от първите четири. Това означава, че на четвъртата година колата ще е загубила над 50% от стойността си. Доста неприятна новина. Оставете това преживяване на другите, а вие се възползвайте от него като купите кола на 4 години!

Проучванията показват, че обезценяването е най-големия единичен разход, далеч по-голям от стойността на горивото, застрахователната полица, регистрацията, финансирането на покупката и поддръжката.

Какви са предимствата на колата на старо (закупени САЩ)


Основното предимство при покупката на кола на старо е, че предишният собственик ще е абсорбирал напълно първоначалната девалвация на цената, за която вече подробно говорихме.


Това е една значителна сума пари, които ще спестите. Ако пък случайно сте си предвидили определен бюджет за кола и останете изненадани от ниската цена на употребявания автомобил, то веднага може да насочите вниманието си към по-висок клас или по-нов модел с повече екстри, които да уплътнят сумата. Все пак не си купувате кола всеки ден.

Освен това можете да проучите във форуми и официални проучвания (https://cars.usnews.com/cars-trucks/rankings) дали колата, която възнамерявате да купите има потенциални проблеми. Когато моделът е на пазара от няколко години, винаги можете да откриете полезна информация.

Не на последно място колите определено стават все по-здрави и никак няма да е учудващо, ако успеете да откриете чудесен автомобил на старо с изминати далеч над 100 000 км или дори мили, който да е готов да започне служба при вас веднага.

Какви са недостатъците на колата на старо


Много е вероятно да наследите някои проблеми, оставени от предишния собственик. Със сигурност трябва да направите усилие да проверите историята на колата, която обмисляте да закупите. Ако колата е на повече от 3 или 5 години, гаранцията вече не е актуална тема и по този начин има опасност да се наложи да инвестирате в по-крупни ремонти.

Изборът на цвят също ще бъде ограничен, освен ако не искате да чакате неизвестен период от време да се появи желания. Наистина трябва добре да проучите пазара, за да изберете кола, която не държи дълго цена, но пък отзивите са положителни.

Сертифициран употребяван автомобил


Някъде по средата между закупуването на нов автомобил и закупуването на употребяван такъв има и трети вариант - сертифициран употребяван автомобил. Това обикновено са сравнително нови автомобили с малко изминати километри, продавани от съответния представител на бранда или техен партньор.


Това са автомобили без особено големи проблеми по тях, инспектирани и възстановени от търговеца, преди да бъдат пуснати за продажба. Най-ценното в случая е, че те ще са усвоили първоначалната девалвация на цената си. С две думи - почти нова кола на относително добра цена. Ако имат гаранция от производител, те трябва да отговарят на определeни строги условия за препродажба.

Обезценяването


Например, имаме автомобил, който е нов и струва 19 000лв. и същият автомобил, предишен модел на 5 години, струва на старо 10 000лв. Новият автомобил е почти два пъти по-скъп по няколко причини. Първо, защото идва при вас с гаранция, която покрива някои от проблемите, които бихте имали с нея. Втората причина е първоначалното обезценяване, което е осезателно в първите 5 години.


Така автомобилът, за който се дали 19 000лв след 5 години ще струва 10 000лв, дори и ако сте се грижили за него като за семейна реликва. След още 5 години цената ще е с още 5000лв. по-ниска. Новите коли губят стойност много бързо през първите няколко години, както вече споменхаме. След това този процес се забавя значително. Така новата кола ще струва с 10 000лв. по-малко след 5 години, а употребяваната с 5 000лв.

Финансирането


Ако искате да получите финансиране за покупката на колата на старо, лихвения процент ще бъде по-висок. Ако за новата кола банката ще ви отпусне заем с годишен лихвен процент да кажем от 3.5% , то за старата той със сигурност ще бъде по-висок - например 4%.


Ако използваме онлайн кредитен калкулатор, ще видим, че за новата кола в края на период от 5 години ще платим 20 700лв. (19 000лв. глваница; 1 700лв. лихва при вноска от 345лв./месец), а за старат 11 050лв. (10 000лв. главница; 1 050лв. лихва при вноска от 185лв./месец) И въпреки, че имате по-висока лихва, на практика вие ще плащате по-малки вноски и по-малка сума в края на периода, ако вземете кола на старо.

Разходът на гориво


Да предположим, че новата кола ще изразходва 8 литра гориво на всеки 100км, а старата 10 литра. Т.е с новата ще изминете с 1 литър гориво 12.5км, а със старата 10км. Вие изминавате 5000км годишно. Слагаме фиктивна цена от 2 лева на литър гориво. След 5 години вие ще сте изминали 25 000км. За да е точна сметката след 5 години правим следното: Разделяме изминатите километри на разстоянието, което ще изминете с литър гориво и след това умножаваме по цената на горивото или:

За новата кола: 25 000 / 12.5 км/литър X 2лв = 4 000лв разход за 5 години
За употребяваната кола: 25 000 / 10 км/литър X 2лв = 5 000лв разход за 5 години

Застраховка


Тук много фактори оказват влияние, но определящ в най-голяма степен е цената на придобиване. И въпреки, че заради различни системи за сигурност новата кола ще има предимство при формиране на застрахователната сума (например 1 000лв), старата при всички случаи ще има по-ниска сума (750лв.). Или за 5-годишен период това прави съответно 5 000лв и 3 750лв.

Поддръжка и ремонт


Тук нещата са наистина относителни. Знаем, че при новата кола гаранцията покрива голяма част от проблемите, които биха се появили. Също така знаем обаче, че гаранцията никога не покрива всичко! Така да предположим, че за 5 години ще изхарчите 2 000лв.


Може да си вземете кола на старо, която е сертифицирана и включва гаранция, но това ще увеличи цената ѝ. Затова приемаме, че сте купили колата без сертификат. Резонно разходите за поддръжка нарастват пропорционално със стареенето на автомобила. И да реалистично е да кажем, че за 5-годишен период ще похарчите поне 2 пъти повече за старата кола - 4 000лв.


Или в крайна сметка какво би се получило като краен резултат в края на един 5-годишен период. Не претендираме за абсолютна точност на сметките, но бихме могли да направим заключение, че въпреки по-високите разходи за поддръжка в рамките на един такъв период от време новата кола не би мога да компенсира първоначалното си обезценяване! 

Нова кола

Вид разход

Кола на старо

19 000лв.

Цена на закупуване

10 000лв.

1 700лв.

Цена финансиране

1 050лв.

4 000лв.

Разход гориво

5 000лв.

3 750лв.

Разход застраховка

5 000лв.

2 000лв.

Разход поддръжка

4 000лв.

30 450лв.

Общо

25 050лв.

В крайна сметка, ако човек се замисли, пазарът е този, който решава, а в България решението е взето много, много отдавна и хората предпочитат да си купят кола на старо. Направи го и ти. И защо да не бъде кола на старо от САЩ?


Поне 5 прични да купиш кола с нас от САЩ

 • Достъп до най-горещите сделки в САЩ от Застрахователи, Банки, Партньори и Търгове
 • Направи Умна Покупка и получи повече повече стойност за парите си 
 • Ние организираме всичко за теб и не се занимаваш с транспорт, транзакции, подизпълнители, пощи, митници и т.н.
 • Крайна цена при оферта с включени всички разходи, включително митнически и ДДС
 • Грижа за теб и след закупуването с възможност за  доставка на авточасти 

Каквото и да си говорим, за повечето хора в България цената винаги е от голямо значение. С USAuto получих много повече. На време, приятелски настроени са, професионални. Спестих над 15 000лв от покупката на новият си автомобил.

Б. Минчев

Адвокат

Топ Сделка на месеца

BMW M5 2006

Характеристики на автомобила

 • Спортни предни седалки (надуване),
 • Bi Xenon с адаптивни светлини, 
 • DSC Електронно стабилизираща програма,
 • ASR Система против боксуване,
 • TC тракшън контрол.


Забележките

 • Пукната предна броня,
 • Решетка на задна броня.

Закупен на крайна цена: 19 870 лв.

(Това е крайна цена с всички включени разходи, комисионни и технотест.)